Prettylib-tuoteratkaisut - Wiki

RDA-luettelointi

Tässä artikkelissa kerrotaan RDA-luetteloinnin pääpiirteistä ja sen käyttöönotosta PrettyLibissä. Tämä artikkeli ei kuitenkaan ole kattava eikä ajantasainen selostus RDA-kuvailusta. Sitä varten suosittelemme tutustumaan RDA-Toolkit -palveluun sekä Kansalliskirjaston RDA-aiheisiin ohjeistuksiin.

Käyttöönotto

Luettelointistandardin määritys

Tietokannassa käytettävä luettelointistandardi määritellään toiminnossa: Tiedonhaku -> Ominaisuudet -> Yleiset -> välilehti Luettelointi. Valitse käytettävä kuvailutapa kohdassa "Luettelointistandardi".

Luettelointistandardin määritys vaikuttaa siihen, mitä termejä ohjelma tarjoaa oletuksena kenttiin Sisältötyyppi, Mediatyyppi ja Tallennetyyppi.

Luettelointikielen valinta

Tietokannassa käytettävä luettelointikieli määritellään toiminnossa Tiedonhaku -> Ominaisuudet -> Yleiset -> välilehti Luettelointi. Valitse käytettävä kieli kohdassa "Luettelointikieli".

Luettelointikielen valinta vaikuttaa siihen, minkä kielisiä termejä ohjelma tarjoaa oletuksena kentissä Sisältötyyppi, Mediatyyppi ja Tallennetyyppi.

RDA-konversio

PrettyLib tukee RDA-kuvailua sekä uusien nimekkeiden luetteloinnissa että jälkikäteen konversion muodossa. RDA-konversiolla tietokannan aineistoa voidaan muuntaa siten, että se vastaa paremmin RDA-kuvailun vaatimuksia. Konversio ei kuitenkaan tuota täydellisiä RDA-tietueita, sillä ohjelmallisesti on mahdotonta päätellä kaikkea kuvailutietoa. Konversion tuloksena tietokannassa tulee olemaan nimekkeitä, joissa on sekä RDA- että ISBD-kuvailun (tai jonkin muun kuvailusäännön mukaisia) piirteitä. Täydellinen RDA-kuvailu vaatisi kuvailtavan nimekkeen uudelleen luetteloinnin siten, että nimeke on käsillä.

Konversio löytyy PrettyLibistä Ylläpito-valikosta (Ylläpito -> RDA-konversio). Ennen varsinaisen toiminnon suorittamista suosittelemme tekemään testikonversion. Toiminnon Ohje-painikkeen takaa löytyy tarkempi ohjeistus.

RDA-kuvailun pääpiirteitä

RDA-kuvailu tuo joiltain osin muutoksia kuvailuun. Kuvailuohjeen rakenne poikkeaa oleellisesti ISBD-sääntöjen rakenteesta. Itse kuvailutiedoissa on sekä isompia että pienempiä muutoksia ISBD-kuvailuun verrattuna.

Ohessa on lueteltu joitain kirjastoaineiston kuvailun kannalta oleellisia asioita. Tarkemmat kuvailuohjeet PrettyLibissä löytyvät ohjelman luettelointipohjan ohjeistuksista. RDA-sääntöteksti kokonaisuudessaan löytyy maksullisesta RDA Toolkit -tietokannasta. Lista RDA-kuvailun mukaisista ydinelementeistä löytyy Kansalliskirjaston Kuvailusääntöpalvelun RDA-ohjeistuksista.

Pääsana. Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että pääsana merkitään päävastuullisen tekijän mukaan, kun julkaisulla on yksi tai useampia vastuullisia tekijöitä (ns. creator-rooli, eli tekijä on vastuussa teoksen sisällöstä). Jos teos on toimitettu tai tekijänä on jokin yhteisö, merkitään pääsana nimekkeen mukaan.

Vastuullisuustiedot. Kaikki nimekkeen sisällöstä vastuulliset tekijät merkitään (ei ns. kolmen sääntöä). Julkaisun ensimmäinen tekijä merkitään Pääkirjaus tekijästä -kenttään. Myös muut kuin päävastuulliset tekijät merkitään, mikäli tekijän rooli on toimittaja, kääntäjä, sanoittaja, sovittava tai kuvittaja. Tällöin kuitenkaan tekijästä ei tehdä pääkirjausta, vaan lisäkirjaus.

Lyhenteiden avaaminen. Suurimmassa osassa kenttiä luovutaan lyhenteiden käytöstä ja sen sijaan käytetään auki kirjoitettuja muotoja. Tällaisia ovat mm. laajuutta, ulkoasua ja kustannustietoja koskevat kentät. Lisäksi esim. tekijätietojen yhteydessä ei enää käytetä lyhennettä "et al.".

Sisältötyyppi-, mediatyyppi- ja tallennetyyppi. RDA-kuvailussa tulee käyttää mainittuja kenttiä. PrettyLibissä ko. kenttiä kaksoisklikkaamalla saa esiin valmiit termilistat. (Kun tietokannan luettelointistandardiksi on valittu RDA, tulevat mainitut termilistat valmiiksi RDA-muotoisina.)

Suhteiden kuvailu. RDA:ssa pyritään kuvailemaan entistä tarkemmin aineistojen välisiä suhteita sekä niiden suhdetta mm. toimijoihin.

RDA-toolkit

RDA-kuvailuohjeet ovat kokonaisuudessaan saatavilla RDA Toolkit -tietokannasta, johon pääsy on maksullisen lisenssin takana. Lisätietoa RDA Toolkitistä.

Linkkejä

Suosittelemme tutustumaan Kansalliskirjaston ja Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmän RDA-aiheisiin ohjeistuksiin.

Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmä: RDA-ohjeita

Kansalliskirjasto, Kuvailusääntöpalvelu: Ohjeet RDA