Prettylib-tuoteratkaisut - Wiki

Haku kokoelmista

Tässä artikkelissa käsitellään www-liittymän toimintoja, jotka liittyvät PrettyLibin vähemmän käytettyyn "Kokoelmat" toimintoon.

Kokoelma

PrettyLibissä kokoelma on luettelointitiedoista täysin erillinen tapa yhdistää erilaisia nimekkeitä keskenään. Esimerkiksi kouluympäristössä kokoelma voisi olla nimekkeitä, jotka liittyvät samaan opintokokonaisuuteen, vaikka niillä ei olisikaan juurikaan yhteisiä luettelointitietoja (esim samoja asiasanoja).

PrettyLibServer ja kokoelmat

PrettyLibServer on osannut käyttää kokoelmia joidenkin teemojen erikoistoiminnoissa jo vuodesta 2015 lähtien, mutta aiemmat toiminnot ovat palauttaneet aina halutun kokoelman sisällön kokonaisuudessaan (esim uutuuslista tms).

Versioon 4.81.204 on lokakuussa 2018 lisätty mahdollisuus myös hakea kokoelman sisältä. Tällöin kokoelmaa voidaan käyttää rajaamaan jokin tietty osa aineistosta helposti. Tämä helpottaa esimerkiksi aihealueittain jaoteltavien hakusivujen tekoa tai yksittäiselle hakusivulle helpon alasvetovalikko- tai rasti ruutuun -tyyppisen rajauksen lisäämistä.

Kokoelman vaatimukset

Jotta kokoelma on haettavissa pitää kokoelman olla "Näkyvyys" valinnaltaan (kts kokoelmien käsittely toiminto) "Kaikki", muutoin kokoelmaa ei voida käyttää rajaukseen. Muilla kokoelman ominaisuuksilla, kuten "Rooli" tai "Muutosoikeus" ei ole merkitystä.

Kokoelmaan rajaaminen

Haussa voi käyttää kaikkia normaalilla hakusivulla olevia hakuparametrejä. Rajaaminen tapahtuu kokoelman "Id" numerolla, jonka näkee PrettyLibin valikosta "Luettelointi" -> "Kokoelmat" -> "Kokoelman käsittely" ja työkalupalkista "Muokkaa" valinta. Aukeavan "Kokoelman tiedot" näytöllä löytyy "Id" numero.

Rajaaminen tapahtuu parametrillä "TCOL". Esimerkiksi "TCOL=1".

Esimerkkihaku voisi olla tällainen:

https://prettylib2.erikoiskirjastot.fi/lib4/src?Pbformtype=01001&database=1&profileset=fin&subject=hakusana&tcol=1


Esimerkissä rajataan asiasanaan "hakusana" ja kokoelmaan id-numerolla "1".

Ohjelmallisesti käytettynä voidaan esimerkiksi palauttaa hakutulos JSON muodossa näin:

https://prettylib2.erikoiskirjastot.fi/lib4/src?Pbformtype=01001&database=1&profileset=fin&subject=hakusana&tcol=1&filetype=json